Ο Χριστόδωρος Μνάσωνος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982. Είναι αριστούχος πτυχιούχος του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών που εδρεύει στην Άρτα. Επίσης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με κατεύθυνση στην Παιδαγωγική.

Στα πλαίσια των μουσικών σπουδών του, ειδικεύτηκε στο ούτι ως σολιστικό όργανο αλλά και ως εποπτικό εργαλείο για την διδασκαλία των μουσικών τρόπων- maqam.

Εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θεματική τις «Ειδολογικές επιδράσεις και ιδεολογικές επιρροές στην Κυπριακή μουσική της περιόδου 1878-1931». Σημαντική επίδραση στις σπουδές του είχε ο δάσκαλός του στο ούτι και στην θεωρία των μουσικών τρόπων, ο εθνομουσικολόγος Μάρκος Σκούλιος.

Από το 2000 παρακολουθεί σεμινάρια και μαθήματα με δεξιοτέχνες μουσικούς όπως οι Μάρκος Σκούλιος, Yurdal Tokcan, Baris Bal, Kυριάκος Ταπάκης, Χρήστος Τσιαμούλης, Ross Daly, Ευγένιος Βούλγαρης, Νίκος Αντρίκος, Χρήστος Ζώτος, Κωστής Καλαϊντζάκης, Παντελής Δεσποτίδης, Βύρων Καψάλης, Κυριάκος Πετράς, Κυριάκος Γκουβέντας ,Γιώργος Ψάλτης κ.α.

Από το 2006 συμμετέχει σε εθνομουσικολογικά συνέδρια και έχει μια πλούσια δράση σε μουσικά σύνολα προσεγγίζοντας λόγια και λαϊκά ιδιώματα γειτονικών μουσικών παραδόσεων. Παράλληλα προσεγγίζει την Κυπριακή μουσική παράδοση μέσα από τα ιδιαίτερα υφολογικά στοιχεία εντοπιότητάς της.

Από το 2009 επικεντρώνεται στην διδασκαλία και την παιδαγωγική προσέγγιση των μουσικών τρόπων και την μεταφορά τους σε όργανα όπως το ούτι, το βιολί, το πολίτικο λαούτο και ο τοξωτός ταμπουράς. Δίνει συναυλίες, πραγματοποιεί σεμινάρια σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και από το 2013 διδάσκει το αντικείμενο της «παραδοσιακής μουσικής» στα Μουσικά Σχολεία της Κύπρου.