Εισαγωγή

Παγκύπριο Γυμνάσιο

Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, για να δώσει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους και χαρισματικούς νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της Μουσικής να προετοιμαστούν κατάλληλα, χωρίς όμως να υστερούν σε γενική παιδεία.

Τα πρώτα Μουσικά Λύκεια λειτούργησαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (Λευκωσία) το Φεβρουάριο του 2006 και στο Λανίτειο Λύκειο Α΄ (Λεμεσός) τον Σεπτέμβριο του 2006, επί Υπουργίας του αείμνηστου Πεύκιου Γεωργιάδη, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης και ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού. Τα συγκεκριμένα σχολεία επιλέγηκαν με βάση την υποδομή, την τοποθεσία και την ιστορική τους παράδοση, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας. Το Σεπτέμβριο του 2012 λειτούργησαν ακόμη τρία Μουσικά Σχολεία, στην Πάφο στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄, στη Λάρνακα στο Λύκειο Αραδίππου και στην Αμμόχωστο στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα. Τα σχολεία αυτά διαθέτουν αίθουσα συναυλιών, βιβλιοθήκη και κατάλληλους χώρους για διδασκαλία μουσικών συνόλων, ατομικών και ομαδικών μαθημάτων καθώς και για την αποθήκευση των μουσικών οργάνων.

Παγκύπριο Γυμνάσιο

Για τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού φρόντισε και μεριμνεί, ώστε να δημιουργηθεί εργαστηριακή υποδομή μουσικής τεχνολογίας και να αγοραστούν μουσικά όργανα: βιβλία και κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό.

Το Μουσικό Σχολείο έχει σχεδιαστεί μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος με τη μορφή του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου. Οι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα του πρωινού Ενιαίου Λυκείου και στη συνέχεια το ειδικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου. Το πρόγραμμα προσφέρεται σε τέσσερα απογεύματα των τριών περιόδων (σύνολο 12 περίοδοι την εβδομάδα).